(Matricaria chamomilla)
Inaczej: rumianek lekarski, rumianek drobny, rumianek polny, rumianek zwyczajny, maruna, marunka, kamelki.
Rumianek pospolity jest rośliną często spotykaną w stanie dzikim. Należy jednak pamiętać, że można go pomylić z innymi gatunkami. Cechy rozpoznawalne rumianku pospolitego to: charakterystyczny zapach i puste dno kwiatowe, po przecięciu koszyczka w poprzek.
Szereg właściwości leczniczych sprawia, że jest chętnie zbierany.
Właściwości:
- Do celów leczniczych stosowany jest koszyczek rumianku.
- Substancje zawarte w rumianku działają przeciwzapalnie na przewód pokarmowy.
- Rumianek wykazuje właściwości przeciwalergiczne, zmniejsza uwalnianie histaminy, zwiększa uwalnianie ACTH i kortyzolu działających przeciwzapalnie.
- Reguluje prawidłową pracę jelit.
- Związki rumianku wydalane są z moczem, wywierając nieco właściwości przeciwzapalnych w drogach moczowych.
Działania uboczne:
Brak, nawet u niemowląt.
Działanie:
- przeciwzapalne
- przeciwuczuleniowe
- nieznacznie przeciwbakteryjne
- rozkurczowe
- wiatropędne
- przeciwfermentacyjne
- żółciopędne
- łagodne działanie uspokajające
Zastosowanie:
Wewnętrzne:
- nieżyt żołądka i jelit tzw. grypa żołądkowa
- bóle brzucha, kolki jelitowe
- wrzody żołądka i dwunastnicy
- nudności, także może być stosowany w ciąży
- brak łaknienia
- zaburzenia trawienia
- wzdęcia brzucha
- bóle infekcji układu moczowego
Zewnętrznie:
- stany zapalne skóry
- owrzodzenia skóry
- oparzenia słoneczne
- zapalenia jamy ustnej i gardła
- zapalenia błon śluzowych dróg rodnych
- zapalenie spojówek oka
- nieżyt nosa (katar), zapalenia zatok, zapaleniach oskrzeli w formie inhalacji
- żylaki odbytu
Uprawa i zbiór:
Rumianek jest rośliną jednoroczną. Rumianek wymaga gleby zasobnej w wapń.
Nasiona rumianku wysiewa się we wrześniu.
Zbiór koszyczków kwiatowych odbywa się w czerwcu. Kilkakrotnie zrywa się kwiaty w miarę ich rozkwitania. Najwartościowszy jest koszyczek w fazie, gdy białe płatki kwiatowe są w ułożone poziomo, a koszyczek ma kształt stożka.
Suszyć koszyczki w temperaturze nie większej niż 40ºC.
Nasiona otrzymuje się z kwiatów pod koniec przekwitania, gdy płatki białe opadają, a rumianek przybiera barwę żółtą od kwiatków rurkowatych znajdujących się w wypukłym koszyczku.
Przepisy:
Napar z rumianku:
- 2 łyżeczki suszonych koszyczków rumianku
- 1 szklanka wrzącej wody
Zaparzać przez 15 min. Przecedzić i pić 2-3 razy dziennie lub nasączyć gazę i zrobić okład.
Nalewka z rumianku:
- 100g suszonych koszyczków rumianku
- 0,5 l spirytusu 70%
Zalać rumianek spirytusem. Codziennie potrząsać słojem. Po 2 tyg przecedzić. Pić 20 kropli rozrobione 1/3 szklanki wody w razie dolegliwości z przewodu pokarmowego.