Mięta pieprzowa

peppermint, peppermint tea, mint

MIĘTA PIEPRZOWA  

(Mentha piperata)

Inaczej: miętkiew, miętkiewka.

Mięta to znana roślina stosowana w wielu dziedzinach człowieka: w kuchni jako przyprawa, herbata, dodatek do napojów. W niemal każdym domu w domowej apteczce znajdują się krople żołądkowe.

Właściwości:

Liście mięty posiadają wiele działań: pobudzają wytwarzanie soku żołądkowego i żółci, przyspieszając trawienie pokarmów.

Poprawiają apetyt, działają rozkurczowo na mięśniówkę przewodu pokarmowego, w tym dróg żółciowych, zapobiegają wzdęciom brzucha poprzez działanie wiatropędne.

Posiadają również właściwości przeciwbakteryjne wobec drobnoustrojów znajdujących się w przewodzie pokarmowym.

Mięta wykazuje działanie nieznacznie uspokajające, obniża nieco ciśnienie krwi

Olejek miętowy – metol znacznie silniej działa od liści mięty. Wyraźniej działa odkażająco, rozkurczowo, uspokajająco.

Działania uboczne:

Liście mięty nie powodują działań niepożądanych.

Olejek eteryczny po spożyciu może wywołać ból brzucha, wymioty, a w dużych dawkach zachwianie równowagi i senność. Przy stosowaniu zewnętrznym u osób predysponowanych może pojawić się pokrzywka, świąd i przekrwienie skóry, ból głowy. U małych dzieci  może wystąpić skurcz oskrzeli, sinica i niebezpieczne w związku z tym zaburzenia układu oddechowego mogącym prowadzić do śmierci.

Działanie:

  • żołądkowe
  • wiatropędne
  • przeciwfermentacyjne
  • żółciopędne
  • odkażające
  • rozkurczowe
  • przeciwbólowe
  • uspokajające

Zastosowanie:

Wewnętrzne:

  • ból brzucha
  • wzdęcia
  • brak apetytu
  • grypa żołądkowa
  • kolka jelitowa
  • trudności w trawieniu tłuszczów
  • w lekkiej dysfunkcji wątroby
  • kamica żółciowa

Zewnętrznie:

  • zapalenie jamy ustnej i gardła
  • nieżyt nosa (katar)

Mentol:

  • odkażająco i odświeżająco w pastach do zębów
  • zapalenie gardła i oskrzeli w inhalacjach
  • bóle mięśniowe i nerwobóle, migrena
  • wysypki skórne i świąd
  •  

Uwaga! Nie stosuj mięty i jej składników, jeśli jesteś na nią uczulony.

Uprawa i zbiór:

Mięta lubi stanowiska z duża zawartością próchnicy, przepuszczalne, wilgotne, odchwaszczone.

Miętę uprawia się z sadzonek: rozłogi nadziemne i podziemne oraz ukorzenione wiosenne odrosty.

Uzyskać sadzonki można wiosną (rozłogi podziemne) lub jesienią (rozłogi podziemne, nadziemne, ukorzenione). Mięte wysadza się wczesną wiosną na początku kwietnia.

Mięte w celach leczniczych ścinamy do wysokości 7- 10  cm, gdy wytwarzają się pączki kwiatowe, przed kwitnieniem. Suszymy w miejscach przewiewnych, zaciemnionych, w temperaturze do 35°C.

Jako przyprawę miętę można zbierać w całym okresie wegetacji.

Uwaga! Suszenie na słońcu powoduje zmianę koloru rośliny i spadek substancji leczniczych.

 

Przepisy:

Napar z liści:

  • 1 łyżka suszonych liści
  • 1 szklanka wrzątku

Zaparzać przez 15 min. Przecedzić i pić w 2-3 porcjach.

Można także pić jako herbatę z mniejszej ilości liści.

Nalewka miętowa:

  • 100g suszonych liści
  • 0,5 l spirytusu 70%

Zalać liście spirytusem. Codziennie potrząsać słojem. Po 2 tyg przecedzić. Pić 20 kropli rozrobione 1/3 szklanki wody w razie dolegliwości z przewodu pokarmowego.

 

Dodaj komentarz