Melisa lekarska
(Melissa officinalis)
Inaczej: rojownik lekarski, matecznik, pszelnik.
Melisa to znana roślina stosowana w kuchni jako przyprawa lub jako substancja uspokajająca.
Mało kto wie jak wiele właściwości leczniczych posiada melisa.
Właściwości:
Liście melisy są bardzo łagodnym środkiem uspokajającym. Zmniejszają nadmierne napięcie układu nerwowego. Może być stosowana w zaburzeniach snu.
Uwaga! Jeśli w czasie stosowania melisy w ciągu 4 dni dolegliwości nie ustąpią skonsultuj się z lekarzem. Może to oznaczać, że do melisy należy dołączyć inny środek.
Melisa reguluje również pracę jelit i drogi żółciowe działając rozkurczowo. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Działanie:
- uspokajające
- rozkurczowe
- nasenne
- przeciwbakteryjne
- przeciwzapalne
Czy wiesz, że melisa działa przeciwnowotworowo.
Działania uboczne:
Brak.
Zastosowanie:
Wewnętrznie:
- środek uspokajający: lekkie nerwice, sytuacje stresowe
- trudności z zasypianiem
- łagodne zaburzenia pracy serca ( poprzez obniżenie nadmiernego napięcie układu nerwowego)
- zmiany ciśnienia krwi w bodźcach stresowych
- bóle brzucha
- pomocniczo w chorobie wrzodowej
Zewnętrznie:
- bóle stawowe
- owrzodzenia
Uprawa i zbiór:
Surowcem wykorzystywanym są ziela melisy, zbierane w czasie kwitnienia oraz liście melisy i wierzchołki pędów z częścią łodygi nie dłuższą niż 4 cm i nie grubszą niż 1 cm.
Melisa lubi teren nasłoneczniony, ciepły, osłonięty od wiatrów. Uprawa w miejscach zaciemnionych i wilgotnych sprawia, że melisa posiada mniej substancji leczniczych.
Wymaga gleby żyznej, ale lekkiej, ciepłej, dostatecznie wilgotnej.
Nasiona do doniczek wysiewa się w połowie marca. Do gruntu po 15 maja można wsadzać roślinę.
Wysiewanie wprost do gruntu należy rozpocząć w końcu kwietnia.
W pierwszym roku jeden zbiór melisy jest w sierpniu. W latach następnych plon zbiera się dwa razy, ostatni przed wrześniem.
Melisę należy suszyć w temperaturze nie większej niż 35ºC w miejscach zaciemnionych.
Przepisy:
Napar z melisy:
1 łyżka liści melisy
1 szklanka wrzącej wody
Zaparzać ziele przez 15 min. Pić w 2-3 porcjach w razie potrzeby.
Można także melisę dodawać do nalewek.