Czarny bez

elder, elderberries, berries

 

CZARNY BEZ

(Sambucus nigra)

Inaczej: bez lekarski, bez apteczny, bez biały, holunder, hyczko, hyćka, bzowina, bzina.

Bez czarny jest krzewem powszechnie występującym w całym kraju. Kwitnie w czerwcu i lipcu. Owoce fioletowoczarne dojrzewają w sierpniu i we wrześniu. W każdej domowej apteczce powinien znaleźć się czarny bez, który szybko zwalcza przeziębienie.

Właściwości:

Kwiaty bzu zawierają substancje zwiększające ilość wydalanego moczu, a razem z moczem produktów przemiany materii.

Powodują obfite pocenie się, wykorzystywane w leczeniu przeziębień i chorób gorączkowych. Kwiaty czarnego bzu uszczelniają naczynia włosowate, zmniejszając obrzęki.

Owoce czarnego bzu działają moczopędnie, napotnie, oczyszczają organizm z toksyn, łagodnie przeczyszczająco, przeciwbólowo.

Uwaga! Owoce czarnego bzu nie można spożywać bez obróbki termicznej. W procesach fermentacji powstają toksyczne substancje, które wywołują wymioty i omdlenia.

Kora działa moczopędnie i jako środek odchudzający.

Działanie:

  • kwiaty: moczopędne, napotne, wzmacniające naczynia
  • owoce: napotne, przeciwbólowe, rozwalniające
  • kora: odchudzające

Działania uboczne:

Jeśli owoce czarnego bzu obrobimy termicznie nie ma działań ubocznych.

W procesach fermentacji powstają toksyczne substancje, które wywołują wymioty i omdlenia.

Zastosowanie:

Wewnętrznie:

  • grypa
  • przeziębienie
  • dna moczanowa
  • wysypki skórne
  • obrzęki
  • zaburzenia nerek
  • zaburzenia przemiany materii
  • zaparcia
  • przeciwbólowo (rwa kulszowa, nerwoból, bóle zębów, migrena)

Zewnętrznie:

  • zapalenia skóry
  • wysypki skórne
  • róża
  • zapalenie spojówek
  • wrzody
  • oparzenia

 Zbiór:

Kwiaty zbieramy ścinając kwiatostany w pełnym rozkwicie w czerwcu i lipcu.

Wysuszone kwiaty oddziela się od szypułek i przechowuje w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Owoce zrywamy w sierpniu i we wrześniu. Suszyć początkowo w temperaturze 30°C, potem 60°C. Po wysuszeniu oberwać owoce z szypułek.

Korę zdejmuje się z 2-3letnich pędów jesienią, a następnie suszy w pomieszczeniach przewiewnych, zaciemnionych.

Przepisy:

Odwar z kwiatów:

  • 1 łyżka suszonych kwiatów
  • 1 szklanka wody

Zagotować przez 5 min, odcedzić i pić 2-3 razy dziennie w razie przeziębienia.

Napar z kwiatów:

  • 1 łyżka kwiatów
  • 1 szklanka wody wrzącej

Zalewamy kwiaty wrzątkiem i zaparzamy przez 15 min.

Odwar z owoców:

  • 1 łyżka suszonych owoców
  • 1 szklanka wody

Gotować przez 15 min.

Sok z owoców:

Podgrzewamy bez aż puści sok. Przecedzamy i do soku dodajemy cukier 1:1 lub 2:1. Sok pić po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie.

Okłady z owoców:

Owoce zalać wrzątkiem na 15 min, odcedzić. Nasączyć gazę naparem i przyłożyć do bolącego miejsca na 30 min.

Odwar z kory:

  • 2 łyżki suszonej kory
  • 4 szklanki wody

Gotować do wyparowania połowy wody. W celach odchudzających można pić codziennie wieczorem pół szklanki.

Dodaj komentarz