Melisa lekarska

lemon balm, balm, herbs

Melisa lekarska

(Melissa officinalis)

Inaczej: rojownik lekarski, matecznik, pszelnik.

Melisa to znana roślina stosowana w kuchni jako przyprawa lub jako substancja uspokajająca.

Mało kto wie jak wiele właściwości leczniczych posiada melisa.

Właściwości:

Liście melisy są bardzo łagodnym środkiem uspokajającym. Zmniejszają nadmierne napięcie układu nerwowego. Może być stosowana w zaburzeniach snu.

Uwaga! Jeśli w czasie stosowania melisy w ciągu 4 dni dolegliwości nie ustąpią skonsultuj się z lekarzem. Może to oznaczać, że do melisy należy dołączyć inny środek.

Melisa reguluje również pracę jelit i drogi żółciowe działając rozkurczowo. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

Działanie:

  • uspokajające
  • rozkurczowe
  • nasenne
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwzapalne

Czy wiesz, że melisa działa przeciwnowotworowo.

Działania uboczne:

Brak.

Zastosowanie:

Wewnętrznie:

  • środek uspokajający: lekkie nerwice, sytuacje stresowe
  • trudności z zasypianiem
  • łagodne zaburzenia pracy serca ( poprzez obniżenie nadmiernego napięcie układu nerwowego)
  • zmiany ciśnienia krwi w bodźcach stresowych
  • bóle brzucha
  • pomocniczo w chorobie wrzodowej

Zewnętrznie:

  • bóle stawowe
  • owrzodzenia

Uprawa i zbiór:

Surowcem wykorzystywanym są ziela melisy, zbierane w czasie kwitnienia oraz  liście melisy i wierzchołki pędów z częścią łodygi nie dłuższą niż 4 cm i nie grubszą niż 1 cm.

Melisa lubi teren nasłoneczniony, ciepły, osłonięty od wiatrów. Uprawa w miejscach zaciemnionych i wilgotnych sprawia, że melisa posiada mniej substancji leczniczych.

Wymaga gleby żyznej, ale lekkiej, ciepłej, dostatecznie wilgotnej.

Nasiona do doniczek wysiewa się w połowie marca. Do gruntu po 15 maja można wsadzać roślinę.

Wysiewanie wprost do gruntu należy rozpocząć w końcu kwietnia.

W pierwszym roku jeden zbiór melisy jest w sierpniu. W latach następnych plon zbiera się dwa razy, ostatni przed wrześniem.

Melisę należy suszyć w temperaturze nie większej niż 35ºC w miejscach zaciemnionych.

Przepisy:

Napar z melisy:

1 łyżka liści melisy

1 szklanka wrzącej wody

Zaparzać ziele przez 15 min. Pić w 2-3 porcjach w razie potrzeby.

Można także melisę dodawać do nalewek.

Dodaj komentarz