Rumianek

the smell of, flourishing, meadows

(Matricaria chamomilla)

 

Inaczej: rumianek lekarski, rumianek drobny, rumianek polny, rumianek zwyczajny, maruna, marunka, kamelki.

 

Rumianek pospolity jest rośliną często spotykaną w stanie dzikim. Należy jednak pamiętać, że można go pomylić z innymi gatunkami. Cechy rozpoznawalne rumianku pospolitego to: charakterystyczny zapach i  puste dno kwiatowe, po przecięciu koszyczka w poprzek.

Szereg właściwości leczniczych sprawia, że jest chętnie zbierany.

Właściwości:

  • Do celów leczniczych stosowany jest koszyczek rumianku.
  • Substancje zawarte w rumianku działają przeciwzapalnie na przewód pokarmowy.
  • Rumianek wykazuje właściwości przeciwalergiczne, zmniejsza uwalnianie histaminy, zwiększa uwalnianie ACTH i kortyzolu działających przeciwzapalnie.
  • Reguluje prawidłową pracę jelit.
  • Związki rumianku wydalane są z moczem, wywierając nieco właściwości przeciwzapalnych w drogach moczowych.

Działania uboczne:

Brak, nawet u niemowląt.

Działanie:

  • przeciwzapalne
  • przeciwuczuleniowe
  • nieznacznie przeciwbakteryjne
  • rozkurczowe
  • wiatropędne
  • przeciwfermentacyjne
  • żółciopędne
  • łagodne działanie uspokajające

 

Zastosowanie:

Wewnętrzne:

  • nieżyt żołądka i jelit tzw. grypa żołądkowa
  • bóle brzucha, kolki jelitowe
  • wrzody żołądka i dwunastnicy
  • nudności, także może być stosowany w ciąży
  • brak łaknienia
  • zaburzenia trawienia
  • wzdęcia brzucha
  • bóle infekcji układu moczowego

Zewnętrznie:

  • stany zapalne skóry
  • owrzodzenia skóry
  • oparzenia słoneczne
  • zapalenia jamy ustnej i gardła
  • zapalenia błon śluzowych dróg rodnych
  • zapalenie spojówek oka
  • nieżyt nosa (katar), zapalenia zatok, zapaleniach oskrzeli w formie inhalacji
  • żylaki odbytu

 

Uprawa i zbiór:

Rumianek jest rośliną jednoroczną. Rumianek wymaga gleby zasobnej w wapń.

Nasiona rumianku wysiewa się we wrześniu.

Zbiór koszyczków kwiatowych odbywa się w czerwcu. Kilkakrotnie zrywa się kwiaty w miarę ich rozkwitania. Najwartościowszy jest koszyczek w fazie, gdy białe płatki kwiatowe są w ułożone poziomo, a koszyczek ma kształt stożka.

Suszyć koszyczki w temperaturze nie większej niż 40ºC.

Nasiona otrzymuje się z kwiatów pod koniec przekwitania, gdy płatki białe opadają, a rumianek przybiera barwę żółtą od kwiatków rurkowatych znajdujących się w wypukłym koszyczku.

 

Przepisy:

Napar z rumianku:

  • 2 łyżeczki suszonych koszyczków rumianku
  • 1 szklanka wrzącej wody

Zaparzać przez 15 min. Przecedzić i pić 2-3 razy dziennie lub nasączyć gazę i zrobić okład.

Nalewka z rumianku:

  • 100g suszonych koszyczków rumianku
  • 0,5 l spirytusu 70%

Zalać rumianek spirytusem. Codziennie potrząsać słojem. Po 2 tyg przecedzić. Pić 20 kropli rozrobione 1/3 szklanki wody w razie dolegliwości z przewodu pokarmowego.

 

Dodaj komentarz